Błonnik i odchudzanie

0
472

Błonnik jest bardzo ważnym elementem budującym nasz organizm. Posiada bardzo ważne zadania, z których wywiązuje się w sposób doskonały. Jego obecność pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia. Dodatkowo błonnik sprawia, że obniżeniu ulega poziom stężenia glukozy we krwi. Jest to bardzo ważna informacja dla osób cierpiących na cukrzycę. Błonnik a odchudzanie to również pokrewne kwestie. Właściwością błonnika jest to, że daje on osobie znajdującej się na diecie uczucie sytości, dlatego jest stałym elementem większości diet odchudzających. Właśnie z powodu tych zalet, warto wiedzieć, w jakich produktach znajdziemy wystarczają ilość błonnika.
Sam błonnik jest uznawany za włókno pokarmowe, a konkretnie grupa składników budulcowych ścian komórkowych roślinnych, które nie zostały strawione w przewodzi pokarmowym. Możemy wyszczególnić dwa rodzaje błonnika pokarmowego – rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Oba te rodzaje różnią się od siebie sposobem działania.
Stosując błonnik w swojej diecie, możemy mieć pewność, że ochronimy swój układ krążenia przed wieloma chorobami. Obniżeniu ulegnie poziom cholesterolu oraz wchłanianie kwasów żółciowych.
Jeśli chodzi o błonnik, to jest on rekomendowany osobą chcącym pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Doskonale absorbuje wodę, co prowadzi do tego, że przyjmowane pokarmy zwiększają swoją objętość w żołądku. Prowadzi to do uzyskania większego zadowolenia z jedzenia przekładające się na większe poczucie sytości. To nie wszystko, co może zaproponować błonnik. Spożywanie go spowoduje również spowolnienie opróżniania żołądka oraz wchłaniania substancji odżywczych. Pozwala to utrzymać poczucie sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że mamy mniejszą ochotę na notoryczne zaglądanie do lodówki w celu podjadania.
W jakich produktach znajdziemy błonnik w odpowiednich ilościach? Doskonałym jego źródłem są na przykład produkty zbożowe charakteryzujące się niskim przemiałem. Chodzi mianowicie o takie produkty jak płatki wielozbożowe czy też chleb żytni pełnoziarnisty. Kolejnym bardzo ważnym źródłem błonnika, które są na wyciągnięcie ręki są owoce oraz warzywa. Szczególnie rekomendowane są w tym przypadku porzeczki oraz maliny. Ważne jest to, aby były one spożywane regularnie i w dużych ilościach – przynajmniej pięć razy w przeciągu dnia. Jeśli chcemy pozbyć się nawyku podjadania słodyczy pomiędzy posiłkami, czekolady czy też batoniki możemy zastąpić przekąskami zawierającymi duże ilości błonnika. Dobrym pomysłem jest spożywania nasion słonecznika, pestek dyni lub suszonych owoców.
Jeśli do tej pory nasza dieta nie zawierała produktów zawierających błonnika, powinniśmy wprowadzać je do swojego jadłospisu w sposób stopniowy. W innym przypadku możemy początkowo uskarżać się na wzdęcia oraz luźne stolce. Nie należy przesadzać z ilością dostarczanego błonnika, ponieważ zbyt duża jego ilość może prowadzić do zaburzenia procesu przyswajania witamin. Błonnik zawsze należy popijać dużą ilością wody.

abczdrowia.com.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here