Zdrowa dieta to skuteczny lek na wiele dolegliwości. Jest ona podstawą działań profilaktycznych w przypadku wielu chorób. Odpowiednie odżywianie się jest ważne m. in. w przypadku tak groźnej i uciążliwej choroby, jak osteoporoza. Na taką dietę powinny zwrócić szczególną uwagę kobiety po 40. roku życia, u których menopauza oraz okres klimakterium znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia tej groźnej choroby kości. Podstawowym składnikiem diety sprzyjającej mocnym kościom jest wapń. Najlepszym jego źródłem są oczywiście produkty mleczne. Mleko, kefir czy jogurt powinny się stać stałymi składnikami diety, a ich systematyczna obecność w menu może przynieść pozytywne rezultaty. Aby wapń mógł zostać przyjęty przez organizm, w menu musi się pojawić jego wierna towarzyszka – witamina D, którą można znaleźć głównie w morskich rybach oraz żółtkach jaj. Równie istotnymi składnikami diety są takie pierwiastki, jak potas, cynk, miedź, cynk i selen. Ponieważ zachowanie prawidłowych proporcji między tymi pierwiastkami bywa trudne, często paniom w okresie klimakterium zaleca się przyjmowanie suplementów diety, które chronią przed tak groźnymi dla zdrowia kości niedoborami.
Dieta a osteoporoza
[Głosów:0 Średnia:0/5]