Dieta cukrzycowa — na co zwracać uwagę?

0
1913

Cukrzyca jest najpopularniejszą chorobą metaboliczną. Wyróżnić można kilka jej typów, lecz najczęściej do czynienia mamy z cukrzycą typu 2, która stanowi aż 90% wszystkich przypadków. Nieodłącznym elementem jej leczenia, poza farmakoterpią jest stosowna dieta. Jak powinien wyglądać jadłospis cukrzyka?

Znaczenie prawidłowego jadłospisu przy cukrzycy

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, na którą cierpią miliony mieszkańców krajów zachodnich. Zachorowaniu na nią sprzyjają zarówno czynniki genetyczne, jak skłonność do zaburzeń wydzielania i działania cukrzycy, jak i środowiskowe. Do drugiej kategorii zalicza się między innymi niską aktywność fizyczną, otyłość brzuszną czy nadciśnienie tętnicze.

Jak już zostało wspomniane, kluczową część leczenia cukrzycy typu 2 stanowi odpowiednio dopasowana dieta, która to pozwala na kontrolowanie poziomu glukozy i tłuszczów we krwi, ułatwia utrzymanie prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego oraz pozwala zredukować masę ciała, co przekłada się na wzrost wrażliwości na insulinę. Aby dieta cukrzycowa była skuteczna, musi być ona dopasowana do wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej pacjenta. W przypadku osób z nadwagą oraz otyłych, niezbędne będzie stworzenie jadłospisu o stosownym deficycie energetycznym oraz proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów, co pozwoli na systematyczne chudnięcie.

Niski indeks glikemiczny produktów na diecie cukrzycowej

Układając dietę cukrzycową, szczególną uwagę zwrócić należy na wskaźnik, jakim jest indeks glikemiczny. Pozwala on na procentowe określenie tempa wzrostu krwi po spożyciu danego produktu spożywczego w porównaniu ze wzrostem, z jakim mamy do czynienia w przypadku identycznej dawki węglowodanów pod postacią czystej glukozy. Innymi słowy, indeks glikemiczny ma za zadanie sprawdzić, w jaki sposób poszczególne wyroby wpływają na poziom glukozy po posiłku. Osoby cierpiące na cukrzycę wybierać powinny produkty o niskim IG. Gdy jest on wysoki, do czynienia mamy z gwałtownym wzrostem glikemii i wyrzutem insuliny. Po krótkiej chwili dochodzi do jej spadku, co objawia się wzmożonym łaknieniem. Regularne spożywanie tego typu produktów w znaczący sposób zwiększa ryzyko otyłości oraz insulinooporności. Wyroby o niskim indeksie glikemicznym przyczyniają się natomiast to spowolnienia metabolizmu glukozy i stopniowego wzrostu jej poziomu we krwi.

Węglowodany w diecie cukrzycowej

Udział węglowodanów w diecie cukrzycowej wynosić powinien około 45% całkowitej dostarczanej energii. W sytuacji, gdy pochodzą one z produktów mających niski indeks glikemiczny, a pacjent jest aktywny fizycznie, stanowić mogą do 60% wszystkich spożywanych składników. Głównym źródłem węglowodanów w diecie cukrzycowej powinny być: pieczywo razowe, makaron, pełnoziarnisty oraz mąka razowa.

Porównywarka cateringów dietetycznych https://dietly.pl pomoże Wam w znalezieniu oferty firmy specjalizującej się w tworzeniu jadłospisów cukrzycowych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here