Ryby są doskonałą alternatywą dla mięsa takiego jak kurczak czy wieprzowina. Odpowiednio przygotowane stanowią prawdziwy przysmak! Sposobów na przyrządzenie ryb jest mnóstwo, dlatego nawet osoby, które nigdy nie przepadały za rybnymi daniami, z pewnością chętnie skosztują nowych potraw. Oto dwa oryginalne i pyszne przepisy z rybą w roli głównej!
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ma soczyste mięso o charakterystycznym i wyrazistym smaku. Można jeść go na surowo lub wersji wędzonej. Do ciasta francuskiego idealnie pasuje świeży filet z łososia bez skóry. W poniższym przepisie rybę wystarczy tylko posolić i popieprzyć, aby wydobyć jej smak. Inne dodatki, takie jak ser blue oraz mocno przyprawiony szpinak, uzupełnią kompozycje smaków i aromatów. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem to idealnie danie dla wymagających osób, które szukają nowych smaków. Jak zrobić łososia w cieście francuskim? Należy przygotować następujące składniki:
- filet z łososia bez skóry (2 sztuki)
- szpinak mrożony (pół opakowania)
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- masło (1 łyżka)
- czosnek (2 ząbki)
- ser blue (10 dag)
- bazylia (1 szczypta)
- oregano (1 szczypta)
- żółtko jajka (1 sztuka)
- pieprz i sól do smaku
W pierwszej kolejności rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy szpinak. Następnie dodajemy zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Gdy szpinak się rozmrozi i połączy z aromatami przypraw, dodajemy kawałki sera blue i mieszamy do rozpuszczenia. Zimne ciasto francuskie należy podzielić na pół, a na każdą z połówek nałożyć filet z łososia. Można je delikatnie posolić i popieprzyć. Na rybę nakładamy masę ze szpinaku, a następnie zawijamy całość w ciasto francuskie. Należy naciąć ukośnie boki ciasta i je przeplatać tak, by powstał „warkocz”. Ciasto nabierze złocistego koloru, jeżeli posmarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Przekładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie będzie chrupiące, a łosoś soczysty. Smacznego!
Śledzie w sosie musztardowym
Śledź w musztardzie to niezwykle prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Własnoręcznie przygotowany z pewnością nabierze niepowtarzalnego smaku! Jak zrobić wyśmienite śledzie w sosie musztardowym? Będziemy potrzebować następujących składników:
- Majonez Dekoracyjny WINIARY (2 łyżki)
- śledzie matiasy (4 sztuki)
- cebula (1 sztuka)
- cebula czerwona (pół sztuki)
- musztarda francuska (3 łyżki)
- musztarda sarepska (1 łyżka)
- śmietana 18% (150 g)
- curry (1 łyżeczka)
- kurkuma (pół łyżeczki)
- koperek do dekoracji
Na wstępie należy moczyć śledzie w wodzie przez około jedną godzinę. Następnie kroimy je na małe wałki i układamy na półmisku. Cebulę należy pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na kawałkach śledzia. Obydwie musztardy, majonez i śmietanę łączymy, by uzyskać gęsty, aksamitny sos. Połowę cebuli kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z sosem. Dodajemy do niego kurkumę oraz curry. Dokładnie mieszamy i polewamy śledzie z cebulką. Gotowe!