Herbata czarna, czerwona, biała czy zielona? Poznaj świat herbat!

0
1997

Świat herbat jest naprawdę ogromny. Z jednego gatunku liści można otrzymać kilka zupełnie różnych typów herbat. Są one pełne smaków, aromatów i różnych ciekawych właściwości. Dziś zajmiemy się tymi najpopularniejszymi, z którymi spotykamy się na co dzień.

Herbata czarna

Czarna herbata jest do nas sprowadzana głównie ze Sri Lanki, Indii, Chin i Afryki, ponieważ tam są jej główne uprawy. Ma coś wspólnego z zieloną herbatą, a w sumie to nawet bardzo dużo, bo jest robiona z tych samych liści, lecz nieco dłużej podlega fermentacji. Dzięki temu uzyskuje się jej wspaniały, mocny aromat i jasno lub ciemnoczerwoną barwę.

Do jej właściwości możemy zaliczyć między innymi to, że działa pobudzająco, zmniejsza ciśnienie krwi, czy też działa napotnie, gdy zmieszamy ją z miodem i cytryną.

Herbata biała

O tym typie herbaty rzadko się słyszy – a wielka szkoda! Jest ona bardzo dobra w smaku i do tego ma zaskakujące właściwości. Swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza procesowi produkcji, w czasie którego chroni się ją przed słońcem. Liście nie mają wtedy możliwości wyprodukowania barwnika i więdną. Następnie się je suszy i tak właśnie otrzymujemy białą herbatę.

Jeżeli chodzi o właściwości, to warto zaznaczyć, że ma ona dość sporo witaminy C – więcej niż jakikolwiek inny rodzaj herbaty. Może nam też zastąpić kawę, dzięki dużej zawartości kofeiny. A jeśli ktoś sądzi, że zbyt szybko się starzeje, to może się nią raczyć nieco częściej, ponieważ chroni przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają m.in. za procesy starzenia. Jest także doskonałym letnim napojem. Mrożona herbata na upalne dni – zainspiruj się!

Herbata czerwona

W tym wypadku liście zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji i właśnie wtedy krawędzie liści barwione są na czerwony kolor. Uzyskuje ona ziemisto-korzenny smak.

Świetnie nada się dla osób, które chcą się odchudzić, bo przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Zawiera także nieco białka i działa zbawiennie dla naszego umysłu, ponieważ poprawia koncentrację, pamięć i nastrój.

Herbata zielona

Listki zbiera się, gdy mają żywo zielony kolor, wtedy się je suszy i podgrzewa. Dzięki temu nie ulegają fermentacji i ich właściwości się nie zmieniają.

W zależności od tego, który raz parzymy zieloną herbatę, może mieć inne właściwości. Przy pierwszym parzeniu pobudza ona i może zastąpić kawę, a przy drugim parzeniu uspokaja i koi nerwy. Jeśli ktoś ma problemy z nerkami lub chce oczyścić swój organizm z toksyn, to idealnie się ona nada, ponieważ działa moczopędnie. Można jej także używać przy zapaleniu spojówek i powiek do okładów.

Mimo tych zbawiennych działań nawet nadmiar herbaty może zaszkodzić. Na szczęście możemy raz pić zieloną, raz czerwoną, a innym razem białą lub czarną herbatę i tak równoważyć ilość składników dostarczanych do organizmu, zachowując równowagę.

*****

To tylko krótkie omówienie najpopularniejszych typów herbat – a ich świat jest pełen innych smaków i aromatów. Wszystkie możesz poczuć, czytając www.herbata.info!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here