Wiele kobiet ma problem z utratą nadmiernych kilogramów. Jest to spowodowane zbyt niską aktywnością fizyczną, spożyciem nadmiernej ilości wysokokalorycznych produktów, a także żywności typu fast food i słodyczy. Dietetycy mają świadomość ogromnej skali tego problemu, dlatego też w ostatnim czasie zorganizowano konferencję na temat zdrowego stylu życia i odchudzania. Konferencja była podzielona na bloki tematyczne dotyczące spożywania różnych produktów spożywczych i korelacji z utratą wagi. Odbył się szereg wykładów – jeden z nich dotyczył spożycia owoców, a ich wpływu na organizm. Poruszono na nim temat: winogrona a odchudzanie. Na początku wskazano wartość odżywczą poszczególnych owoców. Zwrócono uwagę na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych takich jak na przykład witamina C w owocach cytrusowych. Ważnym aspektem była również zawartość cukrów prostych w owocach. Jak się okazało – ma ona ogromny wpływ na naszą wagę i sylwetkę. Owoce bogate w cukry proste to między innymi banany, a także wyżej wspomniane winogrona. Należy zwrócić uwagę, że owoce te możemy spożywać, jednak nie należy wybierać ich zbyt często ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Ich właściwością jest to, że bardzo szybko podnoszą one poziom glukozy w naszej krwi. W tym wypadku insulina – hormon odpowiedzialny za obniżanie poziomu glukozy we krwi, nie jest w stanie spełnić swojego zadania. Następuje zaburzenie jej wydzielania, czego skutkiem może być między innymi choroba zwana cukrzycą. Ponadto, nadmiar cukrów prostych w naszym organizmie jest bardzo szybko wchłaniany i odkładany w naszej tkance tłuszczowej. Skutkuje to nadmierną masą ciała i trudnościami w utracie wagi. Ponadto na konferencji poruszono również temat spożywania żywności typu fast food, która ostatnio stała się bardzo popularna w naszym kraju. Statystyki wskazują, że coraz więcej młodych ludzi minimum raz w tygodniu sięga po żywność tego typu. Są to produkty wysoko przetworzone. Zawierają mnóstwo chemicznych dodatków, takich jak glutaminian sodu czy inne wzmacniacze smaku. Co więcej, popularne hamburgery czy frytki, mają w sobie mieszankę soli i wyżej wspomnianego cukru, co sprawia, że uzależniamy się od smaku żywności typu fast food i sięgamy po nią coraz częściej. Na konferencji nie zabrakło również wykładu na temat warzyw strączkowych i ich prozdrowotnych właściwości. Wskazywano między innymi na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które może nam zastąpić białko zwierzęce. Jest to szczególnie ważna grupa produktów dla wegetarian czyli osób, które nie spożywają mięsa. Poruszono także temat aktywności fizycznej, która zawsze idzie w parze z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i wymarzonej sylwetki. Zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną kilka razy w tygodniu. Eksperci uważają, że jest ot sekret dobrego zdrowia i długowieczności. Konferencja okazała się wydarzeniem, które zgromadziło osoby z różnych grup wiekowych, zarówno młodszych, jak i starszych słuchaczy. Było to naprawdę ekscytujące wydarzenie.
Konferencja na temat odchudzania
[Głosów:0 Średnia:0/5]