Przyjęło się, że potrawy sporządzane i spożywane przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego należą do jednych z najbardziej zdrowych i jednocześnie – najbardziej smacznych – z czego to wynika? Przede wszystkim z uwagi na fakt, że do przyrządzania potraw używane są składniki uznawane powszechnie za zdrowe – dużo owoców, warzyw, ryb i owoców morza. Produkty dostępne na tym obszarze, a zdecydowanie mniej popularne (a co za tym bardzo często idzie – droższe) gdzie indziej są bogate w witaminy i mikroelementy, potrzebne do skomponowania zbilansowanej diety. To kuchnia lekka, bardzo kolorowa i wyjątkowo smaczna – zgadzają się z tą opinią niemal wszyscy. O popularności śródziemnomorskich specjałów decyduje również sposób przyrządzania – gro z potraw jest przygotowywanych na grillu, są więc one aromatyczne, chrupiące i stosunkowo lekkie – tłuszcz z mięs wytapia się, sprawiając, że potrawa jest mniej kaloryczna – ale nie mniej smaczna! Warto zatem korzystać z dobrodziejstw tego regionu – na zdrowie!
Kuchnia śródziemnomorska
[Głosów:0 Średnia:0/5]