Kurczak z grilla inaczej – sprawdź przepyszne przepisy

0
2433

Kurczak stosunkowo często pojawia się na naszych grillowych stołach. Z drugiej strony cotygodniowe pieczenie skrzydełek i tradycyjnych filetów z piersi może po pewnym czasie okazać się monotonne. Na szczęście mięso z kurczaka ma uniwersalne zastosowanie. Wrzucając je na ruszt lub podając w towarzystwie mniej oczywistych przypraw i dodatków, możemy stworzyć wykwintne i zaskakujące dania oraz przystawki. Dziś przedstawiamy kilka dowodów empirycznych na tę tezę!

Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem

Listę inspiracji rozpoczynamy od mocnego uderzenia! Sałatka z grillowanym kurczakiem i melonem udowadnia bowiem, że dodatek do dań głównych może stać się największą gwiazdą grillowej uczty! Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka na niewielkie filety o grubości około 1 cm. Następnie muszą one spędzić przynajmniej dwie godziny w wykwintnej marynacie stworzonej z oleju, drobno posiekanej papryczki chili, soku z limonki i wędzonej papryki. Grillowanie musi odbywać się z dwóch stron przez około pół godziny. W tym czasie warto zająć się kolejnymi składnikami sałatki. Będą nimi wydrążone przy pomocy głębokiej łyżki kulki melona, rukola i mix sałat. Na końcu wystarczy wymieszać wszystkie składniki z kurczakiem pokrojonym w cienkie plasterki i doprawić sokiem z limonki oraz sosem tabasco. Niezwykłe kulinarne doznania gwarantowane!

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie ze skórek z cytryny, rozmarynu i oliwy

Czas na kolejne wykwintne połączenie. Tym razem pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso powinno marynować się przez przynajmniej 15 minut w towarzystwie oliwy z oliwek, soku z cytryny, z tartymi skórkami z cytryny oraz igiełkami rozmarynu wcześniej oderwanymi od gałązek. Jednak gałązki również odegrają bardzo istotną rolę. To właśnie na nie zostanie nadziane mięso, dzięki czemu utworzy interesujące szaszłyki. Grillowanie powinno trwać przynajmniej 10 minut, podczas których należy pilnować, by mięso upiekło się z każdej strony równomiernie. W roli przypraw sprawdzą się sól i pieprz, ale bardzo istotną rolę odgrywa odpowiedni sos, z którym podamy szaszłyki, na przykład Sos Tatarski WINIARY. Szczególnie wiosną danie warto podawać ze szparagami!

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

W tym przepisie pierś z kurczaka połączymy z wykwintnym rabarbarowym sosem chutney. W jaki sposób go przygotować? Nie jest to trudne! W małym garnuszku należy rozgrzać masło, dodać do niego cebulę i podsmażyć. W tym czasie cebulkę doprawiamy szczyptą cynamonu, ostrej papryki oraz wlewamy łyżkę miodu. Po dodaniu pokrojonego w kostkę rabarbaru i truskawek sos gotujemy na wolnym ogniu przez około kwadrans, rozgniatając składniki widelcem. Z kolei pierś z kurczaka należy pokroić na długie paski o szerokości około 2 centymetrów i marynować w oleju rzepakowym i ulubionych przyprawach. Później mięso należy w sposób falisty nadziać na bambusowe patyczki namoczone wodą przynajmniej w trzech miejscach. Grillowanie powinno odbywać się przez około 10 minut, przy czym należy pamiętać o obracaniu szaszłyków. Gdy będą gotowe, wystarczy polać je przygotowanym wcześniej sosem rabarbarowym i podawać w towarzystwie ulubionego pieczywa. Palce lizać! Kurczak z grilla daje nam naprawdę wiele możliwości przygotowania wspaniałych dań.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here