Letnie smaki – soczysta karkówka z grilla

0
367

Grillowana karkówka to obok kiełbasy najpopularniejsze danie, jakie serwujemy naszym gościom. Jest jednym z najlepszych mięs, które możemy przygotować na grillu. Jest dość tłuste, a po odpowiednim przygotowaniu staje się miękkie. Tajemnicą idealnej karkówki jest aromatyczna marynata. Jak grillować mięso, by zawsze było soczyste?

Zawijane szaszłyki z karkówki

A teraz czas na nową odsłonę karkówki z grilla! Przeważnie robimy szaszłyki z piersi kurczaka oraz warzyw. Jednak karkówka to również znakomite mięso, które możemy grillować w ten sposób. Jak przygotować pyszne szaszłyki z grilla? W pierwszej kolejności należy pokroić karkówkę na mniejsze kawałki (np. 2,5 x 2,5 cm). Następnie rozbijamy tłuczkiem mięso na bardzo cienkie płaty i przygotowujemy marynatę odrobiny białego wina oleju oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Karkówkę marynujemy około 4-5 godzin. Dzięki temu mięso przejdzie smakiem i będzie bardzo aromatyczne. Na szaszłykach nie może zabraknąć warzyw, takich jak kolorowe papryki i cebula. Kroimy je na paski, kładziemy na kawałki mięsa, rolujemy i nabijamy na patyczki posmarowane tłuszczem. Tak przygotowane mięso pieczemy na rozgrzanym ruszcie około pół godziny.

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

A może karkówka z dodatkiem odrobiny słodyczy? Po mięso idealnie komponuje się z miodem i czosnkiem. Przepis jest niezwykle prosty, efekt znakomity! Wystarczy tradycyjnie rozbić karkówkę tłuczkiem i zająć się przygotowywaniem marynaty. Przygotujemy ją z oleju, miodu, czosnku, papryki słodkiej i pieprzu. Mięsne dania z grilla powinny przed pieczeniem długo marynować się w lodówce – w wypadku karkówki najlepiej całą noc w zamkniętym pojemniku. Następnego dnia wystarczy tylko lekko oprószyć mięso solą i zgrillować.

Karkówka z grilla w sosie chili z ananasem

Czas na nietypowe połączenie smaków, czyli słodki ananas i sos chili. Ostry smak marynaty złagodzi dodatek soku z ananasa. Do przygotowania dania będziemy potrzebować tylko kilku składników – karkówki, ananasa w puszce i przypraw. W tym przepisie kluczowa jest aromatyczna, słodko-ostra marynata. Wystarczy jedynie podgrzać syrop z ananasa na wolnym ogniu, ostudzić, dodać sos chili, słodką paprykę i opcjonalnie świeżo mielony pieprz. Aby mięso przeszło smakiem należy odstawić je do lodówki na godzinę, a najlepiej całą noc. Po tym czasie grillujemy karkówkę po 2 minuty z każdej strony. Doskonale smakuje podawana z Ketchupem łagodnym WINIARY.

Grillowana karkówka z ziemniakami

To podstawowy przepis na karkówkę, idealny dla miłośników tradycyjnych dań. Marynatę przygotujemy z kilku składników – Przyprawy w płynie MAGGI WINIARY, miodu, musztardy francuskiej, musztardy sarepskiej i oleju. Słodki miód i ostre musztardy doskonale komponują się z karkówką. Należy również zadbać o długie marynowanie mięsa. Najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc szczelnie zamknięte w plastikowym pojemniku. Następnego dnia należy wyjąć mięso z marynaty i pozostawić, by nabrało temperatury pokojowej. Karkówka nie wymaga długiego grillowania. Już po około 15 minutach będzie gotowa do podania. Mięso bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi warzywami, młodymi ziemniaczkami, mizerią lub ulubioną sałatką oraz sosami – np. Sosem czosnkowym WINIARY.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here