Najlepszy deser? Poznaj przepis na idealną karpatkę

0
77

W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje przepysznych ciast, które doskonale sprawdzają się w roli rodzinnych deserów. Deficyt czasu, na który niestety cierpi większość z nas, sprawia, że po ciasta coraz częściej udajemy się do cukierni czy supermarketu. Co prawda możemy tam trafić na bardzo smaczne wypieki, jednak czasem warto postawić na deser przygotowany samodzielnie.

Jeśli możesz sobie pozwolić na samodzielne upieczenie ciasta w wolnej chwili, koniecznie skorzystaj z tej opcji. To źródło ogromnej satysfakcji dla ciebie, a także gwarantowany zachwyt twoich bliskich. Nasza dzisiejsza propozycja to przepis na ciasto idealne – karpatka z budyniowym kremem, która wprost rozpływa się w ustach!

Czego potrzebujesz, aby przygotować idealną karpatkę?

Zanim przystąpisz do pieczenia, koniecznie zapoznaj się z listą składników potrzebnych do przygotowania karpatki. Przepis na to ciasto opiera się na popularnych składnikach, więc jest duża szansa, że większość z nich masz już w domu.

Do przygotowania ciasta na około 10 porcji potrzebujesz 150 gramów masła, szklankę mąki pszennej i 4 jajek. Krem proponujemy przygotować na bazie budyniu – w tej roli doskonale sprawdzi się Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Przy takich proporcjach potrzebne ci będą dwa opakowania oraz 800 ml mleka, dwie łyżki mąki pszennej, 200 g masła i ponad 100 g cukru.

Sekrety pieczenia ciasta parzonego

Zacznij od umieszczenia masła w garnku. Dolej jedną szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dosyp mąkę, przykręć gaz i ucieraj mieszankę, dopóki nie nabierze szklistego wyrazu i przestaną pojawiać się w niej grudki. Gdy się wystudzi, wbij jajka i całość dokładnie zmiksuj. Najlepiej wykonać tę czynność 3 razy, po wbiciu każdego kolejnego jajka – to doskonały sposób na uniknięcie grudek. Potem podziel ciasto na dwie części i każdą z nich umieść na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Skorzystaj ze szpatułki, by dokładnie rozprowadzić ciasto, a następnie piecz je przez około pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, dopóki lekko nic zbrązowieje. Pamiętaj, że w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Wyśmienity krem do karpatki? Zrób go na bazie budyniu!

W międzyczasie zajmij się kremem. Dwa opakowania budyniu wymieszaj z połową szklanki mleka, mąką oraz cukrem. Pozostałą część mleka zagotuj wraz z masłem. Gdy dojdzie do wrzenia, powoli dodawaj budyń, dokładnie mieszając wszystko przez około minutę. Następnie odstaw krem do przestygnięcia. Gdy to nastąpi, wyłóż go na spód karpatki, a następnie umieść z wierzchu drugą warstwę ciasta. Idealna karpatka powinna chłodzić się w lodówce przez przynajmniej kilka godzin. Koniecznie posyp ciasto cukrem pudrem zanim trafi na stół!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here