Naturalne ekstrakty do ciast

0
1651

Domowe ekstrakty są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym naturalne i tanie. Do przyrządzenia potrzebujemy wódkę oraz wybrane przez siebie dodatki, np. wanilię czy pomarańczę. Wódkę można zastąpić rumem albo brandy. Dzięki domowemu ekstraktowi nasze ciasta i desery będą miały aromatyczny zapach. Sprawdź jak przyrządzić naturalny ekstrakt.

Ekstrakt cytrynowy

Należy sparzyć trzy cytryny, następnie obrać je ze skórki. Skórkę wkładamy do szklanego pojemnika z nakrętką, zalewamy alkoholem (300 ml), mocno potrząsamy i zakręcamy naczynie. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas potrząsamy. Po czterech tygodniach ekstrakt będzie gotowy. W taki sam sposób możemy przygotować naturalny ekstrakt z pomarańczy bądź limonki.

Ekstrakt waniliowy

Do przygotowania ekstraktu waniliowego potrzebujemy 4 laski wanilii, 300 ml wódki oraz szklaną butelkę bądź słoik. Rozcięte laski wanilii wkładamy do słoika bądź butelki, zalewamy alkoholem i zakręcamy. Mocno potrząsamy. Ekstrakt należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Co jakiś czas, naczynie z ekstraktem musimy potrząsnąć. Po czterech tygodniach, ekstrakt zabarwi się na ciemny brąz, wówczas będzie gotowy do spożycia.

Ekstrakt miętowy

Potrzebujemy jedną szklankę liści mięty, z których należy obciąć łodyżki. Liście mięty wkładamy do szklanej butelki bądź słoika, zgniatamy w celu wydobycia soku i zalewamy alkoholem (300 ml). Zakręcamy i potrząsamy. Ekstrakt należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce, co kilka dni potrząsnąć. Po upływie czterech tygodni ekstrakt będzie gotowy do użytku, będzie miał barwę zielono – brązową.

http://lapetit.pl/

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here