Owoc kaki inaczej persymona – właściwości i sposoby jedzenia owocu sharon

0
458

Kaki, persymona, sharon – sprawdź, jak wartościowe składniki mieści w sobie ten egzotyczny owoc.

 

Kaki to egzotyczny owoc, który spotkać można w wielu odcieniach koloru pomarańczowego. Już chyba na stałe rozgościł się na sklepowych półkach w naszym kraju i z każdym dniem zyskuje coraz większe grono zwolenników. Mimo tego tylko nieliczni wiedzą, że prócz walorów smakowych, sharon zawiera w sobie wiele drogocennych dla zdrowia składników.

Jak owoce kaki dotarły do Europy

Czy miałaś kiedyś styczność z owocami kaki sharon? A może widziałaś podczas zakupów w różnych marketach kaki lub persymonę? Może nawet nie zwracałaś na to uwagi, ale w gruncie rzeczy to ten sam gatunek diospyros kaki. Występuje w różnych odmianach, więc nic dziwnego, że można się pomylić w rozróżnieniu ich wszystkich. Owoce kaki pochodzą z Chin. Uprawia się je tam od niepamiętnych czasów. Jednak pierwsza piśmienna wzmianka o owocach kaki pochodzi dopiero z XVIII wieku. Według Chińczyków ten owoc ma bardzo dużo walorów. Warto wiedzieć, że wychwalana jest przede wszystkim za budowę drzewa, która zbliżona  jest do naszej rodowitej jabłoni, a w szczególności za jego długą żywotność oraz rzucanie obszernego cienia. Co więcej, daje ptakom szansę na zbudowanie gwiazd oraz wykazuje silną odporność na szkodniki. Nie można przejść obojętnie obok leczniczych właściwości owocu kaki, który już od wielu długich lat stosowany jest jako panaceum na różne przypadłości i schorzenia. W XIX wieku owoce kaki dotarły w końcu do Europy i jego regionalne odmiany można spotkać między innymi w Hiszpanii oraz w Albanii. Ogromnym zainteresowaniem szczycą się również w Izraelu. Co więcej, to właśnie w Izraelu udało się wyhodować odmianę sharon kaki, które nie ma w sobie nasion jak oryginalne. Również jego smak znacząco się różni od podstawowej odmiany, jest o wiele łagodniejszy, a to wszystko przez mniejszą zawartość taniny. Sama nazwa owocu sharon wywodzi się od żyznej Równiny Sharon.

Jak powinno się jeść kaki?

kaki“Jak powinnam zjeść kaki?” – z pewnością, to pytanie, które często zadajemy sobie po powrocie do domu z zakupów. Czy trzeba je rozkroić? Czy się obiera, a może trzeba jeść ze skórką? Owoc kaki, podobnie z resztą jak pomidor, u nasady łączącej się z łodygą umiejscowione ma liście. Zanim więc przystąpimy do jedzenia, należy je wyciąć. Skórkę jak najbardziej można zjeść, a przede wszystkim wtedy, gdy owoc jest już dojrzały, a tanina w nim się znajdująca uległa prawie całkowitemu rozpadowi. Jednak to już rzecz gustu, nawet wiele osób ze względów smakowych ją usuwa. Co istotne, kaki można spożywać w dowolnej postaci. Można je jeść surowe lub suszone, nadają się także do gotowania, więc można je wykorzystać jako dodatek do różnorodnych potraw obiadowych oraz deserów. Spożywać je można także w formie galaretki, marmolady, sorbetów, lodów oraz kwaśnych sosów. A jeśli chodzi o samą konsystencję owocu kaki, to jest ona galaretowata i najwygodniej do jego zjedzenia użyć łyżeczki. Sposób spożywania i podawania persymony różni się w zależności od kultury. Dla przykładu w Korei owoc kaki spożywany jest przede wszystkim w postaci deseru i jest bardzo często serwowany gościom. Poza tym, by wydobyć z niego naturalną słodycz, Koreańczycy na miąższ sypią dodatkowo cukier puder.

Wartości odżywcze kaki

Owoc kaki zawiera w sobie średnio około 70 kalorii. Trzeba przyznać, że jak na owoc to całkiem spora ilość, jednakże spożywając kaki, łącznie z wartością energetyczną dostarczymy organizmowi wielu witamin. Przede wszystkim ten egzotyczny owoc jest źródłem witamin z grupy B, a także niacyny i ryboflawiny. Dzięki niacynie można podnieść poziom dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Owoc kaki wykazuje również właściwości wspomagające odporność, gdyż zawiera w sobie znaczącą ilość witaminy C. Jest także bogaty w witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok. W kaki znajduje się też beta-karoten, który, jak wskazują uczeni na podstawie swoich badań, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór. To jednak nie wszystko, co ma nam do zaoferowania owoc kaki, gdyż zawiera wysoką zawartość błonnika. W jednym owocu znajdziemy go około 6 gramów, dzięki czemu kaki stymuluje skurcze mięśni gładkich, których organizm używa przy wydalaniu. Jak te wszystkie walory połączymy, to zobaczymy, że ten owoc jest wyjątkowy i spożywając go, możemy korzystnie wpłynąć na wiele funkcji życiowych i tym samym poprawić swoje ogólne samopoczucie.

Kaki kontynentalne

Tak naprawdę to aż dziewięćdziesiąt procent światowych hodowli owocu kaki znajduje się w Chinach, Japonii i Korei. Z racji tego, że te egzotyczne owoce są delikatne i źle znoszą transport, nie spotkamy kaki z tych upraw w naszym kraju. Jeśli chcielibyśmy spróbować oryginalnej odmiany, to musielibyśmy tam się udać osobiście. Do europejskich marketów, w tym również do Polski, trafiają tylko te uprawiane w Izraelu lub… w Europie (na przykład z Hiszpanii).

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here