Ekologiczna żywność, organiczne kosmetyki, zdrowy styl życia mają coraz większe znaczenie dla ludzi. Wiele osób szuka przyczyn swoich dolegliwości i chorób. Zauważają niekorzystny wpływ chemii zawartej w różnych produktach na organizm. Czasami granicą dla kupowania zdrowych produktów jest cena. Jaka jest jednak prawda w tej kwestii?
Ekożywność – ceny
Cena zdrowej żywności jest wyższa jednak jej wartość i zbawienny wpływ na organizm znacząco inny. Zastanowić się należy, ile pieniędzy wydajemy na leczenie, ile przebywamy czasu na zwolnieniu lekarskim. To również są koszty. Pieniądze, których nie odzyskamy. Po przeliczeniu może okazać się, iż zmiana diety na zdrową i ekologiczna jest nawet tańsza. Warto zastanowić się nad zmianą codziennych nawyków żywieniowych. Na przykład wykorzystaniem tapioki.
Tapioka – jak ją wykorzystać?
Tak wiele słyszy się ostatnio o alergii i celiakii. Tapioka nie zawiera, glutenu jest hipoalergiczna. W związku z tym pomaga osobom, które cierpią na wymienione wcześniej problemy. Bardzo dobrze działa też, gdy ktoś ma wrzody lub inne kłopoty żołądkowe. Znalazła zastosowanie, jako zagęszczacz do zup i sosów, w przygotowaniu deserów z użyciem mąki takich jak naleśniki, omlety, racuchy. Tapioka może zastąpić również tradycyjny makaron.
Jest wiele sposobów na to, aby żyć zdrowiej, a tradycyjne produkty możemy zastąpić bardziej zdrowymi. Na przykład sól spożywczą na sól himalajską, biały cukier na cukier brzozowy.
Po prostu prowadź zdrowy styl życia wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe, sport i piękniej podczas snu.