Rośliny w służbie piękna. Krokosz brawierski

0
208

Z niezwykłych właściwości tej rośliny kosmetyka naturalna korzysta bardzo chętnie. Choć krokosz brawierski może zaskoczyć swą uniwersalnością, w ostatnich latach znany jest przede wszystkim jako roślina kosmetyczna. Co każda miłośnika naturalnych metod pielęgnacji urody powinna wiedzieć na temat tego daru natury?
Krokosz brawierski to jednoroczna roślina, która może się pochwalić grubymi, gładkimi pędami oraz pomarańczowymi kwiatami i owocami, w których znajduje się oleiste nasienie. To ono cieszy się największym zainteresowaniem miłośników naturalnej kosmetyki, to ono jest najcenniejszym darem natury. Z nasion tych pozyskiwany jest bowiem olej, który można wykorzystać w kosmetyce. Cenne są też kwiaty, będące z kolei cennym źródłem ciemnoczerwonego barwnika. Jako roślina kosmetyczna, krokosz wykorzystywany był już w czasach starożytnych. Powstawały z niego m. in. tłuste szminki, które do dziś są wykorzystywane w niektórych regionach oraz w świecie sztuki. Z szminek powstających dzięki tej roślinie najchętniej korzysta się w świecie teatru, czyli tam, gdzie sztuka charakteryzacji zajmuje bardzo ważne miejsce.
Warto pamiętać, że z niezwykłych właściwości tej rośliny chętnie korzysta nie tylko kosmetyka naturalna. Krokosz brawierski znany był już przed wiekami jako naturalny środek do barwienia tkanin, od XVIII stulecia korzystano też z niego jako z cennego źródła oleju roślinnego. I choć dla wielu z nas jest to przede wszystkim roślina kosmetyczna, przemysł spożywczy w dalszym ciągu interesuje się krokoszem i pozyskiwanymi z niego olejami.

http://www.rebel-tv.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here