Smaczne potrawy z mięsa mielonego

0
200

Jeśli mamy niezbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, wybieramy potrawy, które można wykonać w miarę szybko. Najchętniej kupujemy mięso zmielone już w sklepie. Możemy z niego przyrządzić różne dania smaczne i pożywne.

Co zrobić z mięsa mielonego, żeby zadowolić wszystkich domowników? Możliwości jest wiele. Bardzo smaczne są sznycelki – placuszki obtoczone w panierce z bułki tartej i obsmażone na tłuszczu. Robi się je na ogół z mięsa mieszanego – np. wołowego i wieprzowego. Po dodaniu jajka i rozmoczonej bułki, są miękkie i pulchne. Dla osób, które wolą dietę lekkostrawna, z mielonego mięsa drobiowego możemy ugotować dietetyczne pulpeciki. Mieloną wołowinę wykorzystamy do usmażenia rumsztyków. Podawane z cebulką lub pieczarkami smakują znakomicie. Jest też dobry przepis na to, co zrobić z mięsa mielonego po ugotowaniu – na przykład w rosole. Wołowina nada się na farsz do pierogów albo uszek. Na tradycyjne kołduny litewskie wykorzystamy baraninę.

Książki kucharskie uczą co zrobić z mięsa mielonego na bardziej niecodzienne okazje. Na przykład klopsiki nafaszerowane papryką, warzywami albo jajkiem ugotowanym na twardo. Są pyszne. Trochę więcej czasu zajmie upieczenie rogalików z mięsnym nadzieniem. Ale warto się tym zająć, gdy spodziewamy się gości i chcemy ich poczęstować szczególnym przysmakiem.
Z mięsa mielonego można też zrobić dodatek do sosu podawanego z makaronem spaghetti, farsz do pasztecików, albo zapiekankę z ziemniakami i innymi warzywami, posypaną mieszanką wonnych ziół.

metasetagalareta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here