Zatrucie bakterią E-coli – objawy, ryzyka i sposoby leczenia

0
1969

Escherichia coli to pałeczka okrężnicy, czyli bakteria, dla której środowiskiem jest flora bakteryjna jelita grubego. Bakteria E jest najczęściej niegroźna. Jednak czasami powoduje bardzo poważne zatrucie. Takie zatrucie może być bardzo niebezpieczne.

Niebezpieczne jedzenie

Źródłem pałeczek E-coli  może być:

  • surowe mięso (głównie wołowina),
  • mleko i nabiał,
  • warzywa i owoce,
  • woda i kostki lodu

Jakie są objawy choroby?

Pierwszym objawem zatrucia jest biegunka. Towarzyszą jej silne bóle brzucha. Charakterystyczne przy zatruciu bakterią E.coli są także:

  • nudności
  • wymioty
  • bóle głowy
  • zawroty głowy
  • niekiedy gorączka
  • ogólne osłabienie

jak wygląda leczenie zatrucia e.coli

Jak leczyć?

Pewność zakażenia E. Coli uzyskuje się na podstawie badania kału w przypadku zatrucia pokarmowego i poprzez badanie moczu. W leczeniu zakażenia E. Coli stosowane są głównie antybiotyki. Skuteczność w przypadku tej bakterii wykazują: penicyliny, cefalosporyny, tertracykliny. W trakcie biegunki i wymiotów bardzo ważne jest nawodnienie i stosowanie płynów z elektrolitami. W zakażeniu układu moczowego skuteczność wykazuje Nitrofurantoina (Furagina), w połączeniu z dieta białkową i preparatami z Witamina c.

Jak bronić się przed zakażeniem?

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią E.coli:

  1. Utrzymuj czystość – myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności. Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej – Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności, a także magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną. Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  3. Gotuj dokładnie – przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze – nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny, a wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce. Jednak nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce. Poza tym nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.
  5. Używaj bezpiecznej wody i żywności – do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność, wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko, myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo, nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here