Escherichia coli to pałeczka okrężnicy, czyli bakteria, dla której środowiskiem jest flora bakteryjna jelita grubego. Bakteria E jest najczęściej niegroźna. Jednak czasami powoduje bardzo poważne zatrucie. Takie zatrucie może być bardzo niebezpieczne.
Niebezpieczne jedzenie
Źródłem pałeczek E-coli może być:
- surowe mięso (głównie wołowina),
- mleko i nabiał,
- warzywa i owoce,
- woda i kostki lodu
Jakie są objawy choroby?
Pierwszym objawem zatrucia jest biegunka. Towarzyszą jej silne bóle brzucha. Charakterystyczne przy zatruciu bakterią E.coli są także:
- nudności
- wymioty
- bóle głowy
- zawroty głowy
- niekiedy gorączka
- ogólne osłabienie
Jak leczyć?
Pewność zakażenia E. Coli uzyskuje się na podstawie badania kału w przypadku zatrucia pokarmowego i poprzez badanie moczu. W leczeniu zakażenia E. Coli stosowane są głównie antybiotyki. Skuteczność w przypadku tej bakterii wykazują: penicyliny, cefalosporyny, tertracykliny. W trakcie biegunki i wymiotów bardzo ważne jest nawodnienie i stosowanie płynów z elektrolitami. W zakażeniu układu moczowego skuteczność wykazuje Nitrofurantoina (Furagina), w połączeniu z dieta białkową i preparatami z Witamina c.
Jak bronić się przed zakażeniem?
Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią E.coli:
- Utrzymuj czystość – myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania. Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności. Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej – Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności, a także magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną. Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Gotuj dokładnie – przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze – nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny, a wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce. Jednak nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce. Poza tym nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.
- Używaj bezpiecznej wody i żywności – do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność, wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko, myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo, nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.