Pomysł na biznes – catering.

0
1187

Prowadzenie cateringu dla różnego rodzaju uroczystości jest bardzo dochodowym przedsięwzięciem. Wszak zaproszonych gości trzeba w czasie przerwy czymś posilić i napoić. Właściciele firm cateringowych mają spore pole do popisu także w dziedzinie kulinarnej obsługi wesel, komunii i wszystkich innych uroczystości, gdzie obecność jedzenia jest niezbędna do tego, by zaproszeni goście czuli się dobrze. Prowadząc firmę cateringową, trzeba zainwestować w kilka ważnych elementów. Podstawą jest tutaj dobry telefon, stały dostęp do Internetu oraz samochód.
Firma cateringowa z prawdziwego zdarzenia
Właściciel takiej firmy musi w pierwszej kolejności pomyśleć o kupnie dobrego samochodu dostawczego, którym będzie przewoził jedzenie oraz urządzenia do świadczenia usług cateringowych już na miejscu. Samochód musi być duży i przestronny. W bagażniku musi zmieścić się wszystko, co właściciel firmy zawozi na miejsce uroczystości – między innymi różne naczynia z jedzeniem, termosy na gorącą wodę, którą zalewać będzie się kawę lub herbatę. Pracując w cateringu trzeba wykazywać się nie tylko zręcznością i operatywnością, ale także wysokim gustem estetycznym. Do naszych obowiązków należy dbanie o wystrój stołu, z którego będą korzystać zaproszeni goście. Na spotkaniach biznesowych głównie preferuje się szwedzki stół. Na stołach nakrytych obrusami prezentują się potrawy na tacach, a wszyscy chętni nakładają sobie na talerzyki wszystko to, na co mają ochotę. Kawa i herbata w takiej sytuacji powinna być bez ograniczeń.
Czym częstują firmy cateringowe?
Wszystko zależy od tego, jaki tym imprezy jest obsługiwany. Na spotkania biznesowe, gdzie podczas przerwy uczestnicy chcą coś przekąsić lub wypić, najczęściej serwuje się proste przystawki. Zazwyczaj mają one postać kanapek z różnymi dodatkami. Do tego dochodzą również ciasteczka wszelkiego typu, w każdym razie coś, czym można z łatwością „przegryźć” kawę. Na bardziej prestiżowych imprezach i spotkaniach firmy cateringowe muszą wykazać się już większą inwencją. Przygotowywane są więc obiady złożone z dwóch dań. Na początek serwuje się zupę, potem czas na przystawki na ciepło. Mogą być to mięsa lub kombinacje mięsne oraz warzywne. Na deser obowiązkowo jakieś dobre ciasto – najlepiej z kremem i na bazie biszkopta. Najwięcej czasu zabiera sprzątanie po imprezie. Pracownicy firmy muszą posprzątać cały bałagan po gościach, zabrać tace oraz talerze. Wszystko przebiega w miarę fachowo i szybko, jeśli w działania firmy cateringowej zaangażowanych jest kilka osób jednocześnie.

www.flashbook.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPROWADZENIE FIRMY
Następny artykułCo odrzuca od telewizji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here