Już nasze babcie wiedziały, że warto jeść czosnek. Wielu z nas unika go jednak ze względu na nieprzyjemny zapach, który pojawia się po „czosnkowych” posiłkach – nie tylko nasz oddech zaczyna brzydko pachnieć, czasem też ciało zmienia swój „aromat”. To prawda, ale faktem też jest, że jedzenie czosnku przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych. Oto one: Czosnek może zapobiegać powstawaniu raka – naukowcy odkryli ścisły związek między jedzeniem czosnku a niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka oraz jelit. Czosnek może uchronić cię przed przeziębieniem – prawda stara jak świat. Jeśli nie chcesz faszerować się medykamentami z apteki, zjedz kanapkę ze świeżym czosnkiem. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne – warzywo to zawiera związki, które mogą zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Czosnek pomaga zwalczać niektóre typt grzybów i bakterii – nie chodzi tylko o jedzenie czosnku, ale jeśli cierpisz na grzybicę międzypalcową, urządzaj swoim stopom regularne kąpiele w wodzie z rozgniecionymi ząbkmi czosnku, a z pewnością ich stan się poprawi. Czosnek może pomóc w zwalczaniu zatruć pokarmowych – odkryto, że czosnek może być skuteczniejszy w walce z bakteriami z rodziny Campylobacter, niż antybiotyki. Nie chodzi tu jednak o samo jedzenie tego warzywa, ale dodawanie go do sałatek, przetworów i potraw m.in. z kurczaka, może uchronić cię przed biegunką i wymiotami.
DLACZEGO WARTO MIEĆ CZOSNEK W KUCHNI?
[Głosów:0 Średnia:0/5]