Dieta przy chorobach nerek

0
1209

Choroby nerek oraz dróg moczowych zmuszają do zmiany nawyków żywieniowych i uwzględnienia w swej diecie kilku ważnych zasad. Choroby takie, jak kamica moczowa, zapalenie nerek, nerczyca czy niewydolność nerek sprawiają, że pewne produkty trzeba odstawić na bok. Dotyczy to w szczególności alkoholu, soli oraz ostrych przypraw. Każda z tych chorób wymusza jednak opracowanie indywidualnej diety, dzięki której chore narządy nie tylko nie ucierpią, ale i poprawią swą kondycję. W kamicy moczowej należy zrezygnować z alkoholu, mocnej kawy oraz herbaty. Zaleca się za to picie herbatek ziołowych oraz sporych ilości wody mineralnej. W przypadku zapalenia nerek ważne staje się natomiast ograniczenie ilości białka w diecie. Mile widziane są w takim przypadku produkty takie jak: ryż, mięso, owsianka oraz chleb. Należy tu unikać ostrych przypraw, nie trzeba jednak rezygnować z dodatku soli. Dieta bezsolna staje się jednak podstawą w przypadku kłębuszkowego zapalenia nerek. Brak soli oraz ograniczenie ilości tłuszczu to również zasada obowiązująca w przypadku nerczycy. W przypadku niewydolności nerek w diecie musi zostać ograniczona sól oraz te produkty, które są źródłem białka. W tych chorobach organizm powinien czerpać energię głównie z węglowodanów.

ekogazeta.com.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here