Jak używać kawiarki do kawy?

0
390

Coraz więcej osób decyduje się na kupno kawiarki do kawy, ale nie wszyscy wiedzą jak poprawnie jej używać. Dochodzi do tego, że napar pryska we wszystkie strony, leci za szybko a drobinki ziaren przedostają się do kawy. Możemy uniknąć takich sytuacji stosując się do kilku głównych zasad parzenia. Kawiarka do kawy może stać się dla nas podstawowym i ulubionym urządzeniem kuchennym.

Gdzie i jaką kawiarkę kupić?

Duży wybór kawiarek znajdziemy na stronie https://zielonytarg.pl/akcesoria/kawiarki, gdzie znajdziemy parę sprawdzonych niezawodnych modeli, które zapewniają komfort użytkowania. Kawiarka do kawy powinna być stalowa lub aluminiowa, co gwarantuje odpowiednią wytrzymałość przy różnym sposobie podgrzewania. Należy pamiętać o tym, że w przypadku płyty indukcyjnej należy zrezygnować z kawiarki aluminiowej.

Kawiarki mogą różnić się wielkością, niektóre przystosowane są do parzenia 10 filiżanek naraz. W przypadku mniejszej rodziny lub pary osób z pewnością wystarczy mniejszy model albo ewentualny zakup odpowiedniego adaptera ograniczającego rozmiar sitka do mniejszej ilości ziaren. Jednostką wielkości kawiarek jest “tz”, która z włoskiego “tazze” oznacza filiżankę. Pamiętać trzeba również o tym, że kawiarka do kawy powinna posiadać odpowiedni zawór bezpieczeństwa zwiększający pewność, że nie spotka nas nic złego przy zatkaniu.

Podstawy przygotowywania kawy w kawiarce

Najważniejsze w odpowiednim korzystaniu z kawiarki jest odpowiednie przygotowanie ziaren. Stopień zmielenia powinien być średni, czyli pomiędzy bardzo drobnym jakie spotkamy zazwyczaj, a grubymi ziarnami prosto z paczki. Kawę równomiernie umieszczamy w sitku, gdzieś pół centymetra od górnej krawędzi. Możemy zakręcić urządzenie i umieścić na źródle ciepła. Musimy poczekać na ekstrakcję, czyli do momentu aż woda osiągnie punkt wrzenia. Będzie można zaobserwować jak kawa wylewa się z odpowiednich wylewek w górnym pojemniku.

W przypadku gdy kawa zaczyna pryskać we wszystkie strony i za szybko to znak, że zmieliliśmy ziarna zbyt grubo. Najlepiej powtórzyć wtedy cały proces. Jeżeli jednak kawa jest jasna i pojawiają się pęcherzyki powietrza to znak, że zrobiliśmy wszystko dobrze i możemy zakończyć ekstrakcję. Możemy wtedy wylać ją bezpośrednio do filiżanki albo zanurzyć dolną część kawiarki w zimnej wodzie co obniży temperaturę samej kawy. Po przygotowaniu całości należy pamiętać o każdorazowym myciu kawiarki i wymianie filtru papierowego co utrzymuje jej dobry stan na dłużej. Kawiarka do kawy po tych wszystkich wskazówkach stanie się najprostszym i najpożyteczniejszym urządzeniem jakie znajdziemy w kuchni.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here