Coraz częściej słyszymy o ludziach, którzy stosują dietę bezglutenową. Jednak co to dokładnie znaczy i czego trzeba unikać? Jakie jedzenie bezglutenowe jest dobre, a jakie smakuje średnio? Na samym początku drogi z jedzeniem bezglutenowym pojawiają się właśnie takie pytania i obawy o to, czy jedzenie bez glutenu może być smaczne.
Co to jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa to taka, w której należy wystrzegać się glutenu w produktach. Osoby, które mają alergię na celiakię, muszą niestety zrezygnować z produktów, które zawierają wspomniany już gluten. Jednak dla wielu osób ta dieta jest po prostu bardzo dobra, ponieważ po niej organizm czuje się znacznie lepiej i mają lepsze trawienie.
Jedzenie bezglutenowe jednak może być smacznie. Często ludzie uznają, że jeśli coś nie zawiera soli, glutenu czy jakiś przypraw jest niesmaczne. Można się o tym przekonać na własnej skórze kupując produkty na stronie bezgluten.pl
Co można zyskać dzięki jedzeniu bez glutenu?
Przede wszystkim utratę zbędnych kilogramów ciała. Nie wiadomo czy jest to do końca prawdą, ponieważ osoby, które przechodzą na jedzenie bezglutenowe często zaczynają się po prostu lepiej odżywiać i dbać o siebie. Jednak jest to pewien krok w stronę schudnięcia. Dzięki wyeliminowaniu z diety glutenu woda w organizmie łatwiej schodzi. Pszenica, która jest zawarta w glutenie często powoduje również ociężałość oraz bóle brzucha.
Jakie składniki są zakazane w diecie bezglutenowej?
Jedzenie bezglutenowe jest smaczne, a brak glutenu wcale nie powoduje utraty smaku. Takie powszechne stwierdzenie, że gluten dodaje smaku jest nieprawdziwe. Gluten zawiera się w takich produktach jak kasze, makarony, pieczywo, ciastka czy kawa zbożowa. Jednak można je zastąpić innymi składnikami, dzięki czemu nasze ciało czuje się znacznie lepiej, a utrata pewnych walorów smakowych jest mitem. Składnikiem, który nie występuje w jedzeniu bezglutenowym jest po prostu gluten.
Jak można poznać jedzenie bezglutenowe?
Jest ono specjalnie oznaczone przekreślonym kłosem. Dzięki modzie na jedzenie bezglutenowe na sklepowych półkach można je dostać w stałej ofercie. Obecnie większość producentów zawiera na swoich opakowaniach informację, że produkt może zawierać gluten. Natomiast, jeśli na pewno go tam nie znajdziemy, to będziemy mieli na opakowaniu przekreślony kłos. Oznacza to, że produkt jest całkowicie bezglutenowy. Są również sklepy internetowe, które specjalizują się w sprzedaży jedzenia bez glutenu.
Jedzenie bezglutenowe zyskuje na popularności, dlatego coraz więcej osób chętnie korzysta z dobrodziejstw sklepowych i kupują produkty nie zawierające glutenu. Czują się po tym lepiej, więc ta moda nikomu nie szkodzi.