Stewia to rodzaj roślin, obejmujący ponad 240 gatunków. Produkt, którego używamy jako zamiennik cukru pochodzi od rośliny Stevia rebaudiana, której liście zawierają stewiozydy – substancje wykorzystywane do słodzenia napojów i potraw.
Skąd tak duża popularność stewii?
Ludzkość od lat zmaga się z problemem nadwagi i cukrzycy. Jesteśmy przyzwyczajeni, że produkty które spożywamy zawierają cukier i mają słodki smak. Zdajemy sobie również sprawę, że cukier jest główną przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy i raka. Zaczynamy więc szukać zdrowszych zamienników cukru. Ostatnio bardzo popularna stała się właśnie stewia, nie tylko jako produkt w proszku do słodzenia herbaty, ale i jako słodzik E960 wykorzystywany przy produkcji napojów typu light.
Stewia – czy ten słodzik jest bezpieczny?
Zdania uczonych są podzielone. Stewia jest dopuszczona do obrotu, można ją wykorzystywać w przemyśle spożywczym i w gospodarstwach domowych, natomiast od pewnego czasu pojawiają się niepokojące sygnały.
Do 2010 roku podejrzewano, że glikozydy stewiolowe, zawarte w stewii mogą być przyczyną powstawania niektórych gatunków raka. Podejrzenia zostały rozwiane, kiedy w 2011 roku Komisja Europejska uznała stewię za dodatek do żywności. Wtedy też ustalono normy spożycia stewii, bo jak się okazuje można ja przedawkować.
Nie ulega wątpliwości, że stewia jest produktem który powinien się znaleźć w codziennej diecie jako zamiennik cukru. jest substancją naturalną, mającą niski indeks glikemiczny, bezpieczną dla zdrowia (oczywiście w odpowiednich dawkach). Stewia nie ma kalorii, nie będzie więc powodować przyrostu masy ciała. Tym samym poleca się ją osobom, które chciałyby schudnąć, a nie potrafią odmówić sobie słodyczy. Jest odpowiednia dla osób chorych na fenyloketonurię, a także dobrze działa na zbyt wysokie ciśnienie.
Sygnały o negatywnym działaniu stewii na organizm człowieka pojawiają się co jakiś czas. Jak dotąd nie udało się udowodnić jej trujących właściwości. Wiadomo jednak, że należy używać jej z rozsądkiem, ponieważ w nadmiarze może szkodzić.
Stewia – czy ten słodzik jest bezpieczny?
[Głosów:0 Średnia:0/5]