Wszystko, co musisz wiedzieć o kawie rozpuszczalnej

0
1479

Kawa stała się napojem, który podbił wiele serc i opanował cały świat. Obecnie zdecydowana większość społeczeństwa nie wyobraża sobie codziennego życia bez kawy – pijemy ją rano, by zapewnić sobie zastrzyk energii, na spotkaniach biznesowych czy towarzyskich, przy pracy oraz w domu z bliskimi. Kawa stała się nieodłączną częścią naszego życia i często traktujemy ją niczym rytuał.

Jest wiele rodzajów kawy, a jednym z najpopularniejszych jest kawa rozpuszczalna (inaczej instant). Zwyczaj picia kawy rozpuszczalnej rozprzestrzenił się wśród miłośników kawy, ceniących sobie przede wszystkim wygodę. Jednak wokół niej narosło wiele mitów – spotykamy się z opiniami, że jest niezdrowa, nie tak smaczna jak świeżo palona kawa ziarnista czy że zawiera mniej kofeiny. Jednak co jest prawdą, a co tylko mitem?

Jeśli należysz do grona wielbicieli kawy instant, słysząc tego typu opinie, możesz czuć się rozdarty. Jednak ten artykuł rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości. Chcesz wiedzieć, czy kawa rozpuszczalna jest dobra dla zdrowia, czy ma tyle samo kofeiny co sypana, jaki jest jej skład? Poniżej znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o kawie rozpuszczalnej. Czytaj dalej!

Historia kawy rozpuszczalnej

Ten rodzaj kawy jest nam znany od nie tak dawna – jest to stosunkowo młody produkt. Za twórców idei kawy instant uznawane są trzy różne osoby: Brytyjczyk George Washington, Japończyk Sartori Kato i Nowozelandczyk David Strang. Początki produkcji szacowane są około XIX wieku, jednak dopiero blisko 1930 roku brazylijska branża kawowa rozpowszechniła kawę rozpuszczalną. Stało się tak, dzięki pomysłowi na przechowywanie nadmiaru wyprodukowanej kawy właśnie w formie rozpuszczalnej. Tak wyglądały początki marki Nescafe, wylansowanej przez firmę Nestle, która teraz cieszy się sławą na skalę światową.

W czasie II wojny światowej kawa instant podbiła serca amerykańskich żołnierzy do tego stopnia, że armia postanowiła wykupić jej roczną produkcję. Maxwell House w 1963 roku wypromował kawę, otrzymywaną w procesie liofilizacji, czym zainspirowały się inne firmy i w ten sposób, zaledwie 20 lat później, kawę rozpuszczalną produkowano najczęściej właśnie za pomocą tej metody. Ponadto w latach 70. XX wieku, procent, jaki stanowiła kawa instant w produkcji całej kawy sprowadzanej w Ameryce, wynosił 30%, a teraz w niektórych państwach 50% spożywanej kawy jest właśnie kawą rozpuszczalną.

Jak wygląda proces produkcji kawy rozpuszczalnej?

Kawa rozpuszczalna zawdzięcza swoją formę specjalnemu procesowi obróbki – początkowo przygotowuje się ekstrakt z palonych i mielonych ziaren kawy i potem poddaje jednej z trzech metod, czyli suszeniu rozpyłowemu, aglomeryzacji lub liofilizacji. Podczas procesu ekstrakcji kawa jest parzona przez wielopoziomowe ekstraktory, a używana w tym celu woda jest pod zwiększonym ciśnieniem i ma temperaturę w granicy od 60 do 180 stopni Celsjusza. Istotne jest niedopuszczenie do wrzenia ekstraktu. Następne działania oparte są na jednej z metod, wybranej przez producenta:

  • liofilizacji – otrzymany napar jest zamrażany do -40 stopni Celsjusza oraz następnie w komorach próżniowych doprowadza się do zmiany stanu stałego w gazowy (z pominięciem ciekłego) w procesie sublimacji. W efekcie dostajemy kawę w postaci kryształków. Liofilizacja jest to jeden z lepszych sposobów na utrwalanie żywności, ze względu na zachowanie największej ilości prozdrowotnych składników;
  • suszeniu rozpyłowym – napar jest suszony (rozpylany) strumieniem powietrza pod ciśnieniem o temperaturze od 200 do 300 stopni Celsjusza. Otrzymana kawa jest w postaci proszku;
  • aglomeryzacji – metoda bardzo podobna do suszenia rozpyłowego. Jedyną różnicą jest to, że kawę rozpuszczalną otrzymujemy w formie granulek.

kawa instant

Skład i zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej

W kwestii składu kawy instant nie ma nic skomplikowanego. To po prostu zwykła kawa, tylko poddana trochę innej obróbce i procesom technologicznym, którym zawdzięczamy jej unikatową formę. Jednak sprawa wygląda zupełnie inaczej w przypadku kaw rozpuszczalnych typu 2w1 i 3w1, gdyż w ich składzie oprócz kawy są jeszcze dodatki – cukier, barwniki, stabilizatory, emulgatory, zabielacze oraz nawet tłuszcze trans. Dlatego trzeba uważać na tego typu pułapki.

Wobec kawy rozpuszczalnej pojawiają się zarzuty odnośnie tego, że nie zawiera kofeiny. Jest to oczywiście nieprawda. Na 100 gram kawy instant przypada 26 mg kofeiny. Wprawdzie zwykła kawa zawiera na tę samą ilość 40 mg kofeiny, ale mimo istniejącej niewielkiej różnicy w zawartości kofeiny, nie można jednak stwierdzić, że kawa rozpuszczalna nie zawiera jej w ogóle.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Rozpowszechniła się również opinia, że kawa instant to „sama chemia” i że źle oddziałuje na zdrowie – kolejny mit. W samej kawie rozpuszczalnej nie ma żadnych szkodliwych dodatków (inaczej jest oczywiście w przypadku tej w saszetkach – 2w1 i 3w1) – jedyne, co różni ją od zwykłej kawy, to trochę inny proces produkcji. Ziarna przeznaczone na kawę rozpuszczalną poddawane są procesom technologicznym, dzięki którym potem możemy się cieszyć znaną nam doskonale formą instant. Dlatego też możemy wyzbyć się obaw, że może być ona niezdrowa. Jeśli chodzi o aspekt prozdrowotny, kawa rozpuszczalna ma takie same wartości, jakie są w zwykłej kawie mielonej oraz zbliżoną ilość kofeiny. Wszelkie badania potwierdzają, że jest równie wartościowa, co inne rodzaje kaw, a nawet wykazuje większe działanie antyoksydacyjne.

Zalety i wady kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna, jak wszystko, ma swoje wady i zalety. Zacznijmy od zalet. Pierwszą z nich jest oczywiście sposób parzenia kawy rozpuszczalnej – zajmuje to dosłownie kilka sekund, wystarczy tylko zalać kawę wrzątkiem i już mamy gotowy napój. Dodatkowym atutem, który trzeba przypisać kawie rozpuszczalnej, to brak fusów dryfujących po dnie filiżanki, które dla wielu osób są po prostu uciążliwe i przeszkadzają im w czerpaniu radości z jej smaku.

Ponadto plusem są też aspekty zdrowotne – kawa rozpuszczalna wykazuje takie same właściwości co zwykła, a więc dzięki regularnym jej spożywaniu możemy: zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu problemów sercowo-naczyniowych, obniżyć ryzyko chorób nowotworowych, zredukować niektóre schorzenia metaboliczne i neurologiczne.

Co więcej kawa rozpuszczalna nie musi być nudna w smaku, gdyż dla urozmaicenia możemy wybrać smakową, której wybór na rynku jest ogromny. Zarówno klasyczną wersję, jak i ciekawe propozycje smakowe kawy instant wysokiej jakości znajdziesz tutaj: https://kawaiherbata.com/kawa-rozpuszczalna-38/ Sprawdź już teraz i wprowadź trochę wariacji do codziennej rutyny picia kawy.

Wadą kawy instant bywa niestety czasem jakość – zdarza się, że do jej produkcji wykorzystuje się ziarna gorszej jakości, dlatego trzeba zwracać uwagę, by wybierać sprawdzonego producenta z gwarancją najwyższej jakości kawy. Ponadto kawę rozpuszczalną, tak samo jak kawę zwykłą, powinny ograniczyć lub odstawić kobiety w ciąży, ponieważ picie kawy niesie ze sobą możliwość negatywnego wpływu na przebieg ciąży oraz większe prawdopodobieństwo złamań.

picie kawy

Podsumowanie

Kawa rozpuszczalna jest bardzo wygodną opcją, kiedy kochasz pić kawę, ale nie masz czasu na długie jej parzenie, ponieważ pozwala cieszyć się pełnią smaku już w kilka sekund – wystarczy zalać ją wrzątkiem. Mimo wielu mitów, miłośnicy tej formy mogą spokojnie pić kawę instant i nie obawiać się, że będzie szkodziła zdrowiu czy że zawiera mniej kofeiny.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here